Üdvözöllek!

Nyest

Latin neve: Martes foina

Jegyei: Testalkata a nyusztéhoz hasonló, bár annál tömörebb és súlysabb. A nőstények testhossza 42-45 centiméter, míg a hímek 45-48 centiméter. A farok hossza 22-26 centiméter. A hímek nagyobbak, két kilogramm körüliek, míg a nőstények testsúlya másfél kiló körül mozog. A nyuszttal szembeni legfontosabb ismertető jegye világos orra és hófehér torokfotlja, mely kétágú villa formájában a mellső lábakra is lenyúlik. Bundájának színe szürkésbarna, végtagjain és farkán valamivel sötétebb, míg a a mancsokon egészen sötétbarnás.

Tápláléka: A nyest kedveli a szárnyasokat, és a fácán nagyságáig egyik madár sincs biztonságban. Előszeretettel kifosztja a fészkeket is, a tojás a kedvenc csemegái közé tartozik. Étlapjának talán a legnagyobb részét a rágcsálók teszik ki. Szívesen fogyaszt ürgi nyulat, patkányt, egeret. Ha módjában áll, a hüllőket sem veti meg, eszik kígyót, békát, ami az útjába kerül. A kínálattól függően szívesen fogyaszt még gyümölcsféléket, és ha az ehség ráveszi, még a gilisztát is megezsi.

Élőhelye: Szinte egész Európa területén elterjedt, valamint területei benyúlnak Ázsiába is, egészen Tibetig. Angliából, Skandináviából valamint Szardínia szigetéről hiányzik.

Ellenségei: A nagyobb ragadozó madaraktól, mint a parlaig sas, jobb óvakodnia, lagfőbb ellensége mégis az ember. A gazdák a tyúkólban történt latorkodásaiért, a vadászok prémjéért üldözik.

 

Egy kép:

vissza a címoldalra







vadaszgorenyek.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!